În Portugalia, 73% din populație are dificultăți în accesarea, înțelegerea și utilizarea informațiilor despre sănătate.

În proiectul TRIO, partenerii se angajează să împuternicească cetățenii de diferite vârste și niveluri de educație, oferind o abordare integrată a competențelor și abilităților în domeniul sănătății, digital și de prelucrarea datelor, dându-le puterea să navigheze în lumea sănătății electronice/digitale (eHealth).

Prin cercetări de birou meticuloase și interviuri perspicace, partenerii portughezi TRIO au efectuat o analiză detaliată a stării actuale a alfabetizării digitale, a sănătății și a prelucrării datelor în Portugalia. Concluziile clarifică mai multe aspecte cruciale care influențează capacitatea cetățenilor de a folosi eficient informațiile despre sănătate.

Printre constatările cheie, acea competență de „înțelegere a informațiilor” care a fost asociată cu cele mai înalte niveluri de alfabetizare în domeniul sănătății, s-a descoperit că un impresionant procent de 75% dintre respondenți au competențe in acest domeniu. Cu toate acestea, „evaluarea informațiilor legate de sănătate” a fost evidențiat ca fiind aspectul cel mai dificil, deoarece 34,1% dintre participanți au demonstrat a avea un nivel inadecvat de alfabetizare în acest domeniu.

Prin interviurile efectuate atât cu cetățenii, cât și cu experții, s-a evidențiat că raționalizarea informațiilor de sănătate într-o manieră accesibilă, simplă și atrăgătoare este vitală. Această abordare joacă un rol esențial în reducerea inegalităților în accesul la serviciile de sănătate electronice, indiferent de calificările educaționale, nivelul de venit sau vârsta cuiva.

Ca o concluzie a acestei analize, a fost întocmită o listă cu nouă abilități pe care populația portugheză trebuie să le dezvolte. Aceste abilități cuprind diverse domenii și vor servi drept ghid pentru împuternicirea indivizilor și pentru reducerea decalajului de alfabetizare în domeniul sănătății.

Rezultatele sunt rezumate în raportul național: https://trioproject.eu/wp-content/uploads/2023/03/TRIO_National-Report-Summary_Portugal.pdf