În Olanda, 30% dintre postările de pe rețelele sociale despre subiecte de sănătate conțin dezinformări

În proiectul TRIO, partenerii se angajează să contribuie la abilitarea cetățenii de diferite vârste și niveluri de educație, oferind o abordare integrată a competențelor și abilităților în domeniul sănătății, digital și de prelucrarea datelor. Acest lucru dă putere persoanelor să navigheze eficient în lumea sănătății electronice (eHealth).

Prin cercetări de birou meticuloase și interviuri perspicace, partenerii olandezi TRIO au efectuat o analiză cuprinzătoare a stării actuale a alfabetizării digitale, a sănătății și a prelucrării datelor în Țările de Jos. Rezultatele includ factorii esențiali care influențează capacitatea cetățenilor de a folosi eficient informațiile despre sănătate.

În anul 2021, s-a stabilit că 79% din populația olandeză cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani posedă abilități digitale de bază sau peste cele de bază. Prin urmare, Olanda este foarte aproape de atingerea țintei europene de 80% competențe digitale până în 2030. Cu toate acestea, în ciuda acestui progres, 30% dintre postările de pe rețelele sociale despre subiecte de sănătate conțin încă dezinformări. În acest sens, partenerii olandezi au subliniat necesitatea de a îmbunătăți competențele in domeniul sănătății electronice/digitale, în special în rândul persoanelor cu vârsta de 50 de ani și peste.

Ca o concluzie a acestei analize, a fost prezentată o listă de nevoi educative sugerate, împărțite pe grupurile țintă.

Rezultatele sunt rezumate în raportul național. https://trioproject.eu/wp-content/uploads/2023/03/TRIO_National-Report-Summary-the-Netherlands.pdf