Sistemul de asistență medicală din Europa se digitalizează rapid, însă nu toți utilizatorii săi posedă competențele digitale, de sănătate sau de date necesare pentru a ține pasul cu această schimbare. Proiectul TRIO, în cadrul căruia SHINE 2Europe este partener, a dezvoltat diverse instrumente pentru a ajuta cetățenii să-și îmbunătățească aceste trei competențe, astfel încât sistemul de sănătate să fie accesibil tuturor.
TRIO, finanțat de programul Erasmus+ al Comisiei Europene, a elaborat un manual, o carte verde care urmează să fie transmisă factorilor de decizie și inițiativelor europene relevante, precum și un set complet de instrumente pentru educatorii de adulți, susținut de o platformă digitală de învățare.
Această platformă a fost evaluată de cetățeni de diferite vârste în cadrul a două ateliere promovate de SHINE 2Europe pe 4 iunie. Opt participanți cu vârste cuprinse între 26 și 70 de ani, cu medii educaționale diferite, au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a fost format din persoane în vârstă de muncă, cu un nivel mai ridicat de alfabetizare digitală, în timp ce al doilea grup a inclus persoane mai în vârstă, cu un nivel scăzut de alfabetizare digitală, care ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea facilitatorului sesiunii.
Rezultatele au fost unanime: participanții au declarat că prin intermediul acestei platforme pot învăța obiceiuri mai sănătoase și idei pentru a-și îmbunătăți stilul de viață. Ei au considerat că subiectele prezentate pe platformă sunt utile pentru persoanele de orice vârstă, deși uneori poate fi dificil pentru persoanele în vârstă să dobândească competențele digitale necesare pentru a pune în practică în mod independent ceea ce învață, adesea din cauza lipsei unor resurse precum tablete, telefoane Android sau chiar acces la internet. Exemplele includ teleconsultațiile sau achiziționarea online de produse de sănătate. Participanții în vârstă au aflat că aceste posibilități există, dar nu reușesc întotdeauna să efectueze aceste acțiuni în mod independent, în ciuda faptului că consideră că “niciodată nu este prea târziu să înveți”.
Toți evaluatorii platformei au considerat foarte important avertismentul cu privire la știrile false găsite zilnic pe internet, precum și stilul de scriere senzaționalist care îi lasă pe oameni mai puțin informați cu privire la situațiile false. Aceasta este, de asemenea, o problemă care, în opinia participanților, ar trebui prevenită la toate grupele de vârstă, arătându-le cum să caute informații fiabile și ce site-uri sau aplicații să folosească pentru informații corecte despre sănătate.
În cele din urmă, participanții cred că o platformă de jocuri este întotdeauna o modalitate ușoară de a învăța, dar manualul dezvoltat de proiectul TRIO este, de asemenea, o modalitate ușoară de a transmite informații persoanelor în vârstă.